Wat is agile werken?
Ben jij gelukkig op je werk? MoreHappiness@Work is onze missie en daarmee hopen we iedereen Agile wte besmetten. We doen dit o.a. dankzij onze verschillende opleidingen. Bij Passion Power Peace of Mind werken we in onze opleidingen dan ook rond de vijf pijlers van het HEART model:
H. Happy Cultuur
E. Energiegevende werkplekken
A. Agile leiderschap en organiseren
R. Redesign de employee journey
T. Technologie die voor jou werkt
In deze blog gaan we het hebben over de ‘A’, die staat voor Agile leiderschap en organiseren want agile werken en MoreHappiness@Work gaan hand in hand. De tijd is gelukkig voorbij dat agile werken enkel voorbestemd was aan IT teams. Maar wat is dat dan juist, agile werken? Agile werken gaat over een specifieke mindset alsook enkele principes en waarden die centraal staan. Agile is een filosofie waarbinnen kleine zichzelf organiserende teams heel regelmatig stukjes product opleveren in plaats van één grote oplevering op het einde. Zo krijg je vroeg en voortdurend feedback van je klanten.
Daarnaast is agile werken een praktische leidraad voor een bewuste en effectieve samenwerking in het vormen van wendbare organisaties. De medewerkers zijn gelijkwaardig, er wordt empirisch gewerkt, continu verbeterd, en ook vlugger beslist.
Agile werken schept een cultuur van positiviteit tegenover veranderingen, feedback wordt heel hoog in het vaandel gedragen en falen kan, zolang je er van leert. Een belangrijk verschil is dat bij agile werken de mensen en hun interacties belangrijker zijn dan het formuleren van uitvoerige processen.
Ok, maar waarom zouden we dat doen? Simpel, omdat het werkt! Mensen worden er gelukkiger van, ze worden zelfstandiger, de onderlinge samenwerking wordt geoptimaliseerd en hun resultaten zijn sneller zichtbaar.
Wat is agile leiding geven dan?
Allereerst is het belangrijk uit te leggen dat agile werken niet vanuit de organisatie zelf komt. Dit zorgt alleen maar voor passieve werknemers. Het zijn namelijk de werknemers zelf die hiervoor verantwoordelijk zijn. Een goede agile leidinggevende kan uiteraard agile werken wel aantrekkelijk maken maar je kan het niet afdwingen. Agile werken moet zich doorheen de hele organisatie verspreiden en constant in beweging zijn, alleen dan werkt het. Als het van bovenaf wordt opgelegd doet niemand er iets mee.
Uiteraard kan agile leiderschap wel een ontzettende hulp zijn. Zo hebben leiders die vertrekken vanuit de zingeving van de organisatie meer productieve en gelukkigere werknemers. Daarmee bedoelen we dat deze leiders hun rol benaderen vanuit een helder moreel kompas, met een duidelijke visie naar de medewerkers en een heldere inzet naar aandeelhouders.
Benaderbaar management
Daarnaast is het ook belangrijk dat agile leiders zeer benaderbaar zijn. De directieleden die twee keer per jaar hun troon verlaten om een presentatie te komen geven over de kernwaarden en de doelen, dat is weinig inspirerend. Een leidinggevende die agile leiderschap uitdraagt begeeft zich onder de mensen en communiceert met hen, telkens met de zingeving van de organisatie in het achterhoofd. Alexander Kjerulf, founder van Woohoo geeft enkele tips die je als CEO makkelijk kan doen:
- Nodig maandelijks een groepje werknemers uit voor een gezellige lunch in een informele setting. Laat ze hun vragen, kritiek of zorgen openlijk uiten.
- Doe eens iets persoonlijks als verrassing, lekkere wafels bakken voor iedereen?
- Organiseer elke maand een ontbijtsessie voor iedereen waar je telkens een team of een medewerker extra in de bloemetjes zet.
- Maak een praatje met de nieuwe medewerkers over de missie, visie en waarden van de organisatie.
- Blijf niet in je kantoor wonen maar loop rond en babbel met de collega’s.
Transparantie
Een andere factor die bepalend is in agile leiderschap is een zekere transparantie in de organisatie. Men noemt dit ook wel Open Boek Management en dat schrikt je nu initieel misschien wat af? Toch is het bewezen dat organisaties die veel informatie delen met hun medewerkers, informatie over de omzet, de winstgevendheid of klanttevredenheid, een uitstekende employee experience hebben. Werknemers zien wat zij zelf bijdragen, ze gaan zelf meedenken over de streefdoelen en gaan zich er ook verantwoordelijk voor voelen. Dat resulteert dan weer in een grotere inzet. In een inclusieve positieve cultuur zullen teams elkaar zelfs gaan helpen om samen de resultaten te bereiken.
Sociale innovatie
Last but not least, een fenomeen dat we reeds in onze vorige blog 8 tips voor MoreHappiness@work bespraken: sociale innovatie. Ook bij agile leiderschap speelt sociale innovatie een belangrijke rol. Waar veel organisaties een scheiding kennen van ‘denken’ en ‘doen’ zijn de bedrijven die iedereens ideeën benutten pas echt succesvol. Je wil namelijk permanent kansen ontdekken samen met al je collega’s. Tegelijkertijd voelen medewerkers zich meer gewaardeerd omdat ze serieus worden genomen, hun mening wordt immers gevraagd en erg op prijs gesteld. Hiervoor is het wel belangrijk dat er een open cultuur heerst, waar afrekengedrag uit den boze is.
Overtuigd van de kracht van agile werken en leiding geven? Je went er maar beter aan, want dit is het werken van de toekomst, en wij hopen die toekomst er zo snel mogelijk te krijgen! Bij enkele succesvolle bedrijven is deze cultuur al aanwezig, in al zijn glorie, maar er is nog veel werk aan de winkel om de anderen op dat zelfde niveau te krijgen. Onze missie is MoreHappiness@Work voor iedereen dus wij zijn vastberaden!
Benieuwd hoe Passion Power Peace of Mind jou en je collega’s kan bijstaan naar MoreHappiness@Work? Schrijf je dan zeker in voor de Chief Happiness Officer opleiding! Misschien ben jij wel dé nieuwe agile leider van jouw organisatie!